Hvordan øke produktiviteten til de ansatte? Beste fremgangsmåter for å lykkes 

Forfatter: Madalina Roman

De siste årene har vi sett noen endringer i måten selskaper driver og leder sine ansatte på.

I et så hektisk forretningsmiljø, der fjernarbeid og hybride arbeidssituasjoner er vanligere enn noensinne, er det å optimalisere og forbedre de ansattes produktivitet en viktig drivkraft for å lykkes

Så hvis du ønsker å drive virksomheten din til suksess og lære hvordan du kan forbedre de ansattes produktivitet, er denne artikkelen perfekt for deg!

Vi skal se nærmere på noen strategier og innsikter som kan hjelpe deg med å øke de ansattes produktivitet og til syvende og sist drive organisasjonen mot større prestasjoner.

Få din gratis e-bok: Hvordan jobbe smart, ikke hardt!

De beste produktivitetstipsene for team og deres ledere

Hva er ansattes produktivitet? 

Medarbeiderproduktivitet er et mål på en medarbeiders effektivitet når det gjelder å fullføre oppgaver og nå mål innenfor en bestemt tidsramme, noe som bidrar til organisasjonens samlede suksess.

Med andre ord refererer det til hvor mye en medarbeider kan få gjort på en bestemt tid. 

Hvorfor er det viktig å øke de ansattes produktivitet? 

Å øke de ansattes produktivitet er avgjørende for å nå både kortsiktige og langsiktige forretningsmål.

Fra organisasjonens perspektiv betyr økt produktivitet at man oppnår mer med de samme eller færre ressursene. Organisasjoner kan redusere kostnader, minimere sløsing og utnytte tid, utstyr og arbeidskraft på en effektiv måte. Høyt presterende medarbeidere kan ha stor innvirkning på virksomhetens lønnsomhet.

Mer produktive medarbeidere kan også bidra til at organisasjoner holder seg konkurransedyktige i markedet. De kan produsere varer og tjenester mer effektivt, slik at bedriftene kan tilby konkurransedyktige priser, bedre kvalitet eller raskere levering. 

Fra de ansattes perspektiv kan det føre til karrieremuligheter, større jobbsikkerhet, anerkjennelse og belønning i form av bonuser og lønnsøkninger, kompetanseutvikling og mindre overtid. Når de ansatte er produktive i løpet av den ordinære arbeidstiden, er det mindre behov for overtid. 

Gratis e-bok: Slik jobber du smart med teamet ditt

Lær de beste produktivitetstipsene for å øke de ansattes produktivitet og effektivitet!

For teamledere er det avgjørende å øke medarbeidernes produktivitet for å nå teamets mål, optimalisere ressursene, opprettholde et konkurransefortrinn og sikre teamets og organisasjonens suksess.

Produktive team er bedre rustet til å tilpasse seg endringer, løse problemer og drive innovasjon, noe som til syvende og sist bidrar til en blomstrende og effektiv arbeidsplass.

Slik kan du øke produktiviteten til de ansatte 

Forbedring av de ansattes produktivitet er et avgjørende mål for enhver organisasjon, ettersom det har direkte innvirkning på effektivitet, lønnsomhet og generell suksess.

Nå som vi har diskutert viktigheten av medarbeidernes produktivitet, skal vi se nærmere på effektive måter å øke den på.

1. Benytt deg av tidsregistrering 

Hvis du ikke vet hva tidsregistrering er, får du her en enkel definisjon: Det er en prosess der du nøyaktig registrerer hvor mye tid du bruker på aktiviteter/oppgaver. 

Tidsregistrering er en av de mest effektive måtene å forbedre de ansattes produktivitet , fordi det gjør det mulig å måle tidsbruken på aktiviteter nøyaktig.

Det fremmer også selvinnsikt og ansvarlighet blant de ansatte. Når de er klar over at arbeidstiden deres blir registrert, blir de gjerne mer bevisste på hvordan de bruker tiden sin.

Tidsregistrering bidrar dessuten til å identifisere flaskehalser i produktiviteten og områder der det kan være behov for ekstra opplæring eller ressurser.

Hvis enkelte oppgaver konsekvent tar lengre tid å utføre, kan det tyde på at det er behov for ytterligere opplæring eller en revurdering av verktøyene og ressursene som er tilgjengelige for de ansatte.

Det finnes flere måter å spore tidsbruken på, men den mest effektive er å bruke et tidsregistreringsprogram.

Med Timeular øker du produktiviteten med liten innsats!

Timeulars enkle og smarte opplevelse gjør det gøy å forbedre produktiviteten din! Bruk mindre tid på unødvendige oppgaver, jobb med det som betyr mest, og nå målene dine raskere samtidig som du gjør mindre.

2. Bruk produktivitetsverktøy

Produktivitetsverktøy og applikasjoner kan øke de ansattes produktivitet betydelig når de integreres effektivt i arbeidsområdet. Det finnes verktøy for oppgave- og prosjektstyring som hjelper team med å organisere oppgaver, prioritere og følge fremdriften.

Som nevnt gjør tidsregistreringsapper det mulig for team å overvåke og identifisere aktiviteter som sløser med tiden, og optimalisere tidsstyringen. 

Apper for planlegging og teamkommunikasjon hjelper også de ansatte med å administrere avtaler, møter og tidsfrister, i tillegg til analyse og datavisualisering som hjelper organisasjoner med å ta datadrevne beslutninger ved å gi innsikt og visualiseringer av viktige prestasjonsmålinger. 

Ved å integrere produktivitetsapplikasjoner i den daglige arbeidsflyten kan bedrifter øke effektiviteten, redusere de administrative kostnadene, minimere feil og forbedre samarbeidet.

Noen verdifulle blogginnlegg for deg:

Kapasitetsplanlegging: Alt du trenger å vite fra A til Å

3. Opplæring i tidsstyring

Opplæring i tidsstyring for ansatte er en effektiv måte å forbedre produktiviteten på.

Medarbeiderne kantilegne seg ulike ferdigheter og teknikkersom gjør demi stand til åadministrere tiden og oppgavene sine bedre.

En av de viktigste fordelene er prioritering. Medarbeiderne lærer å identifisere og prioritere oppgaver basert på viktighet og tidsfrister, slik at de kan bruke tiden sin på de viktigste aktivitetene.

Denne tilnærmingen hjelper dem med å forbedre effektiviteten i arbeidet.

Det hjelper dem også til å forstå hvordan de kan bryte ned komplekse prosjekter i mindre og mer håndterbare komponenter, og hvordan de kan planlegge effektivt.

De får muligheten til å lage velstrukturerte tidsplaner som omfatter daglig, ukentlig og månedlig planlegging. Slik planlegging kan bidra til å fordele tid til ulike oppgaver og prosjekter, redusere risikoen for å overskride tidsfrister og hjelpe de ansatte med å holde orden.

Disse teknikkene (f.eks. tidsboksing eller tidsblokkering), kombinert med bruk av en tidsregistrerings- og produktivitetsapp, kan hjelpe dem med å sikre at de fullfører oppgavene sine i tide og utnytter tiden og ressursene sine bedre. 

Les også: Effektive måter å forbedre tidsstyringsferdigheter på

4. Bruk prioriteringsteknikker

Prioriteringsteknikker er avgjørende for å forbedre produktiviteten ved å hjelpe teamene med å fokusere på de viktigste oppgavene og aktivitetene.

En av de viktigste fordelene med prioriteringsteknikker er at de legger til rette for effektiv ressursallokering. De gjør det mulig for enkeltpersoner å bruke tiden, energien og ressursene sine mer effektivt og optimalisere innsatsen mot de viktigste oppgavene.

Et svært viktig aspekt ved prioriteringsteknikker er at de bidrar til å redusere stress. Ved å ta oppgavene i prioritert rekkefølge kan medarbeiderne håndtere ansvarsområdene sine mer effektivt og gjenvinne en følelse av kontroll over arbeidet, noe som i siste instans reduserer stress.

TIPS: Les innlegget vårt og finn ut hvordan tidskartlegging øker produktiviteten.

De beste Pomodoro-alternativene for effektiv tidsstyring

5. Hold en balanse mellom jobb og fritid

Balanse mellom arbeid og fritid er viktig for å forbedre produktiviteten, fordi det bidrar til medarbeidernes generelle velvære og psykiske helse.

En god balanse mellom arbeid og fritid bidrar til å forebygge utbrenthet, øker motivasjonen, forbedrer fokus og konsentrasjon, øker kreativiteten og reduserer stress.

Organisasjoner som fremmer balanse mellom arbeid og fritid, har også en tendens til å ha høyere lojalitet og lojalitetsgrad blant de ansatte og høyere jobbtilfredshet, noe som øker den generelle produktiviteten.  

Tidsregistreringsverktøy kan hjelpe deg med å analysere de ansattes arbeidsmengde og få korrekte data om hvor mye tid som er brukt på de ulike aktivitetene. Ved å optimalisere arbeidstiden kan den enkelte bruke mer tid på personlige aktiviteter og opprettholde en sunnere livsstil.

Les også: Hvordan påvirker stress produktiviteten?

6. Sett deg klare mål

Det er viktig å sette seg klare og realistiske mål av flere grunner, og det er en hjørnestein i arbeidet med å forbedre medarbeidernes produktivitet.

De hjelper medarbeiderne med å prioritere, fokusere på resultater og ta velbegrunnede beslutninger. Veldefinerte mål gir medarbeiderne en større følelse av retning og formål. De vet nøyaktig hva de skal oppnå, og kan fokusere på oppgaver som er i tråd med disse målene, noe som reduserer risikoen for distraksjoner og tidstyver.

Tydelige mål bidrar også til å skape indre motivasjon. Medarbeiderne blir mer engasjerte og forpliktet til arbeidet sitt når de forstår hvordan innsatsen deres bidrar til å nå organisasjonens mål.

7. Oppretthold et positivt arbeidsmiljø

En positiv arbeidsplass skaper trivsel, motivasjon og samarbeid blant de ansatte.

Når medarbeiderne føler seg støttet, verdsatt og trives i arbeidsmiljøet, er det mer sannsynlig at de investerer energi og entusiasme i arbeidsoppgavene sine.

En positiv atmosfære oppmuntrer også til åpen kommunikasjon, konstruktive tilbakemeldinger og teamarbeid, noe som er avgjørende for problemløsning og kreativitet.

TIPS: Les guiden vår og lær alt du trenger å vite om fjernarbeidskultur.

8. Invester i opplæring og utvikling av de ansatte

Ved å gi de ansatte muligheter til å forbedre ferdighetene og kunnskapene sine, gjør arbeidsgiverne dem i stand til åutføre jobben sin mer effektivt.

Opplæringsprogrammer for å utvikle og forbedre myke ferdigheter, kreativitet og lederegenskaper er også svært nyttige for å øke de ansattes produktivitet.

Etter hvert som medarbeiderne får tillit til egne evner, blir de mer kompetente i rollene sine.

Noen opplæringskurs:

Slik lykkes du med å selge konsulenttjenester

9. Reduser multitasking 

Mange tror at multitasking er høyproduktivt, men i virkeligheten kan multitasking redusere produktiviteten og effektiviteten. Multitasking kan føre til flere feil og være bortkastet tid.

Det er mer effektivt å konsentrere seg om én oppgave om gangen, noe som fører til bedre kvalitet og produktivitet, enn å prøve å gjøre flere oppgaver samtidig.

TIPS: Slutt å multitaske ved å ta i bruk et av de beste verktøyene for prioritering av arbeidet.

10. Gi riktige tilbakemeldinger

Tilbakemeldinger er avgjørende når man skal lede høyt presterende medarbeidere, og det er en effektiv måte å øke medarbeidernes prestasjoner på fordi det gir større klarhet i forventninger og mål.

Når medarbeiderne får konkrete og handlingsrettede tilbakemeldinger, kan de tilpasse innsatsen sin til organisasjonens mål og sikre at de jobber med de riktige oppgavene og prioriteringene.

Når tilbakemeldinger gis regelmessig og effektivt, blir medarbeiderne bedre rustet til å tilpasse innsatsen sin til organisasjonens mål, kontinuerlig forbedre prestasjonene sine og bidra til en mer produktiv arbeidsplass.

Les også: Slik følger du opp medarbeidernes prestasjoner

oppgavebatch

11. Delegere og gi flere fullmakter 

Delegering av oppgaver er en annen verdifull strategi for å øke produktiviteten på arbeidsplassen.

Når det gjøres på en effektiv måte, letter det ikke bare arbeidsmengden til den enkelte medarbeider, men gir også andre mulighet til å bidra til teamets suksess.

Det øker også den generelle produktiviteten og effektiviteten fordi de ansatte kan fokusere på kjernekompetansen og fagområdene sine. 

Når medarbeiderne jobber med oppgaver som er i tråd med deres ferdigheter og styrker, er det mer sannsynlig at de utmerker seg og fullfører oppgavene mer effektivt.

Din tillit til deres evner gir dem selvtillit og øker deres følelse av stolthet og engasjement for teamets suksess .

Relatert artikkel: Slik delegerer du oppgaver

12. Bruk verktøy som hjelper deg med å fokusere og konsentrere deg

Fokus- og konsentrasjonsapper hjelper medarbeiderne med å konsentrere seg om de daglige oppgavene ved hjelp av ulike teknikker, for eksempel Pomodoro-metoden, som innebærer arbeidsintervaller etterfulgt av korte pauser, noe som fremmer vedvarende fokus.

Ved å utnytte teknologi (f.eks. en Pomodoro-timer) for å øke konsentrasjonen og produktiviteten, har disse appene blitt viktige verktøy for folk som ønsker å optimalisere arbeidsvanene sine og oppnå større effektivitet i oppgavene sine .

Utfordringer med virtuelle team

13. Gi de ansatte et ordentlig arbeidsområde

En dedikert arbeidsplass bidrar til å minimere distraksjoner. Enten de ansatte jobber på kontoret eller hjemmefra, er det viktig å ha en velorganisert og ordentlig arbeidsplass for å øke produktiviteten. 

Du kan lage visuelle signaler og påminnelser for å hjelpe folk med å holde tidsskjemaet og fordele tid til ulike oppgaver, bruke verktøy og applikasjoner for å redusere tiden som går med til å søke etter informasjon eller sette opp forskjellig utstyr, og ha tilpassede områder for å sikre tilgang til relevante dokumenter og referansemateriell. 

14. Oppmuntre medarbeiderne til å ha en rutine

Rutiner hjelper medarbeiderne med å disponere tiden sin effektivt.

Når du har faste rutiner, er det mer sannsynlig at du prioriterer oppgaver, setter av bestemte tidsblokker til ulike aktiviteter og unngår å kaste bort tid på uproduktive eller ikke-essensielle aktiviteter. Det bidrar også til konsistens, som er en av nøklene til produktivitet. 

Enten det dreier seg om en daglig rutine, en ukentlig rutine eller en oppgavespesifikk rutine, kan en godt planlagt og disiplinert tilnærming til arbeidet føre til betydelige produktivitetsforbedringer.

15. Eliminer unødvendige møter

Dette er et praktisk skritt i retning av å øke de ansattes produktivitet.

Ved å eliminere unødvendige møter kan teamledere prioritere møter som virkelig krever samarbeid og beslutningstaking.

Du kan også redusere antall og varighet på møtene for å frigjøre mer tid til produktivt arbeid, og sørge for at møtene har klare agendaer og mål. 

Relatert artikkel: Hvordan lede et møte på en effektiv måte

tips om tidsstyring

16. Implementere belønnings- og insentivprogrammer

Dette er svært strategiske måter å forbedre de ansattes produktivitet og holde dem motiverte på. De inspirerer medarbeiderne til å yte sitt beste og overgå prestasjonsforventningene, noe som fører til økt produktivitet.

Anerkjenn og belønn medarbeiderne for hardt arbeid og gode prestasjoner, og iverksett insentivprogrammer som er i tråd med produktivitetsmålene.

17. Fremme en kultur for kontinuerlig forbedring

Fremme en kultur for kontinuerlig forbedring, der de ansatte oppfordres til å foreslå og implementere prosessforbedringer.

Kontinuerlig forbedring innebærer ofte samarbeid mellom team og avdelinger, noe som fremmer en følelse av teamarbeidog felles mål, noe som fører til bedre kommunikasjon og produktivitet. Det oppmuntrer også til innovasjon, ettersom de ansatte er mer tilbøyelige til å dele nye ideer og teknologier. 

En annen viktig faktor er at en kultur for kontinuerlig forbedring fremmer tilpasningsevne. Organisasjoner som omfavner endringer og tilpasser seg raskt, har større sannsynlighet for å forbli konkurransedyktige og effektive i omgivelser som endrer seg raskt.

TIPS: Les artikkelen vår og finn ut hvordan det å jobbe i team øker arbeidseffektiviteten.

18. Identifiser svakheter og styrker i teamet ditt

Gjennomfør en omfattende evaluering av teamet ditt for å identifisere både svake og sterke sider.

Når du erkjenner svakheter , kan du jobbe målrettet med å forbedre dem, mens du kan utnytte styrkene dine til å forbedre teamets prestasjoner og suksess.

19. Bruk ut-av-boksen-strategier 

De ansattes produktivitet kan økes ved hjelp av innovative strategier som tar i bruk kreativitet.

Vurder å innlemme gamification-elementer i oppgaver eller prosesser, implementere fleksible arbeidsordninger, optimalisere pauseskjemaer, organisere teambuilding-aktiviteter utendørs, innlemme musikk, fremme mindfulness-praksiser, gi unike insentiver og personlige belønninger, og utforske ulike ukonvensjonelle tilnærminger.

Les også: Øker musikk produktiviteten?

20. Feire prestasjoner 

Å feire prestasjoner er en kraftig motivasjonsfaktor som kan øke produktiviteten i en organisasjon betraktelig.

Når teamene får anerkjennelse og belønning for det de oppnår, styrker det følelsen av formål, stolthet og engasjement. 

Vanlige spørsmål om ansattes produktivitet  

Hvordan kan man øke produktiviteten til ansatte som jobber hjemmefra?

For å øke produktiviteten til ansatte som jobber hjemmefra, kreves det en kombinasjon av effektive ledelsesstrategier, teknologisk støtte og et gunstig fjernarbeidsmiljø.

Begynn med å etablere klare forventninger og tilby de riktige verktøyene og teknologien slik at de ansatte kan utføre arbeidet sitt effektivt.

Du kan også opprettholde regelmessig kommunikasjon med teamet og tilby opplæring og kompetanseutvikling for å hjelpe de ansatte med å tilpasse seg fjernarbeid og forbedre ferdighetene sine. 

Å definere pauser og grenser, gi emosjonell støtte og fremme sosial interaksjon er også svært nyttig for å øke produktiviteten til ansatte som jobber hjemmefra.

Disse strategiene kan hjelpe organisasjoner med å skape et miljø som støtter og forbedrer de ansattes produktivitet, samtidig som de sikrer at fjernarbeid forblir effektivt og bærekraftig.

Hvordan måler man ansattes produktivitet?

Måling av medarbeidernes produktivitet er avgjørende for å forstå hvor godt et team presterer, og for å identifisere områder som kan forbedres. Du kan bruke ulike metoder og beregninger for å måle medarbeidernes produktivitet, for eksempel KPI-er, evaluering av kvaliteten på arbeidet, måling av teamtilfredshet osv. Hvis du vil lære mer om dette, anbefaler vi guiden "Hvordan måle ansattes produktivitet".

Konklusjoner

Som nevnt tidligere er måling av medarbeidernes produktivitet avgjørende for organisasjonens vekst og kortsiktige måloppnåelse. Det handler ikke bare om å jobbe hardere, men om å jobbe smartere.

Disse tilnærmingene er avgjørende for å oppnå produktivitetsgevinster - fra å stille klare forventninger og tilby de riktige verktøyene til å fremme en samarbeidskultur og prioritere medarbeidernes trivsel.

Husk at forbedring av medarbeidernes produktivitet er en kontinuerlig prosess som krever tilpasningsdyktighet og vilje til kontinuerlig forbedring.

Bruk av verktøy for å effektivisere prosessen kan også være til stor hjelp på denne reisen, med en realistisk innstilling til hva som er mest nyttig for teamet ditt. 

Når bedrifter investerer mer i arbeidsstokken og legger forholdene til rette for optimal ytelse, høster de ikke bare fordelene av økt effektivitet og lønnsomhet, men fremmer også en kultur på arbeidsplassen som verdsetter og støtter vekst og utvikling av deres mest verdifulle ressurs - de ansatte.

Du er kanskje interessert i: